Wanneer komt de herfst nou????
Beste mensen,
Het blijft maar zomer, heerlijk om lekker buiten te kunnen zijn, maar een slecht scenario voor alle planten en dieren.
Door de droogte en de warmte sterven er veel belangrijke insecten, dieren en planten, die zullen we komend jaar ontzettend gaan missen.
Er gaan gaten vallen in de natuurlijke kringloop.
Op de Boschveldtuin werken we er hard aan om nog te redden wat er te redden valt.
De grote berg snippers is niet alleen gebruikt om de paden te vullen en de bomen te bemesten, maar ook om de grond te bedekken ter voorkoming van nog verdere uitdroging, iedereen hielp mee, zelfs de kids uit de wijk deden hun best.
Robbert heeft er het egelhuis mee verfraaid en tegelijkertijd de ingang weer zichtbaar gemaakt, klaar voor nieuwe bewoners, ziet er stoer uit.
Dank zij het prachtige weer groeit en bloeit de Oost-Indische kers van Aart fantastisch, een goede nachtvorst en hij is verdwenen. Dat is dan weer jammer, geniet er nog even van.
Genieten was het 2 weken terug op de tuin, ChuLan trakteerde op heerlijke cake, omdat het gelukkig weer de goede kant op gaat met haar!!! Fantastisch!!
Vorige week smaakte de koffie met koek ook weer lekker, we hebben kennis gemaakt met een aantal nieuwe buren die afgelopen week hun sleutel hadden gekregen, leuke enthousiaste mensen die ook zeker een oogje in het zeil gaan houden, ze waren erg geïnteresseerd in de tuin.
In deze tijd van het jaar is er weer veel te doen.
Het is nu de beste tijd om de bessenstuiken te snoeien.
Bij het snoeien probeer je lucht en licht in de struik te knippen, door de oudste binnenste takken zo laag mogelijk weg te snoeien. Knip het snoeiafval klein en laat het vallen daar waar je knipt. Helpt ook weer mee het bodemleven tegen uitdroging te beschermen en voegt voeding toe. Laat alsjeblieft ook het afgevallen blad liggen.
Ook is het nu de tijd om knoflook te planten, maak de grond goed los en plant het teentje knoflook met het puntje naar boven zo’n 9 cm. diep, in juni volgend jaar kan je dan oogsten.
De voorjaarsbollen kunnen van af nu tot de vorst invalt de grond in.
De diepte van het planten van de bol hangt af van de grootte, een goede vuistregel is ongeveer 3x de grootte.
Nog een paar berichtjes:
* Selma, gastvrouw bij de Copernikkel en medewerkster van de Naaimeetup, bracht mooie blauwe irissen en doordragende aardbeiplantjes mee.
Toen zij hoorde van de verdwenen regenton, kwam ze gelijk haar regenton brengen, helaas is die te klein om gieters in te doen. Wel kunnen we hem gebruiken om b.v. brandnetelgier te maken.
* Leidi gaat aan de gang met alle ideeën en suggesties voor het hergebruik van de watertank.
* Jeroen heeft met hulp van Ben de berg afvalhout achter de compostbakken opgeschoond en klein gezaagd, er ligt nu weer een mooie stapel brandhout. We moeten vrijdag eens brainstormen over een nieuw afdak voor de houtopslag.
* Remko heeft laten weten dat hij verhuisd is naar Uden, lastig om dan even langs te komen.
* Ilse, Astrid en ChuLan zijn druk in de weer geweest met het klein knippen van al het snoeiafval, de compostbakken raken alweer goed gevuld.
* Zaden van goudsbloemen, stokrozen en zonnebloemen liggen te drogen in de keet, fijn voor volgend jaar.
Mensen, het wordt vrijdag mooi tuinweer, tot dan, tuingroetjes,
Jeanne