Beste mensen,
Afgelopen vrijdag was het niet zo’n prachtig weer, toch hebben we heerlijk in de tuin gewerkt, het ruikt zo lekker als de grond vochtig is vind ik.
De graskanten zijn mooi geknipt, nieuwe palen voor de pergola zijn geplaatst, er is weer een stuk tuin opgeschoond, het pad is voor een flink stuk onderhanden genomen en natuurlijk hebben we lekker koffie gedronken met koek van Marij en Jaap, erg lekker, nog dank daarvoor.
Ondanks dat het al herfst is ziet de tuin er nog fleurig uit, de herfstasters, die hier en daar staan, doen super goed hun best.
Vlinders, bijen en hommels genieten er volop van.
Nu eerst een heel hartelijk welkom voor ChuLan, zij kwam vrijdag met Robbert mee naar de tuin en is zo enthousiast, ze wil graag iedere vrijdag lekker in de tuin komen werken.
Wij wensen haar ontzettend veel tuin plezier.
Ik weet niet of jullie het al gezien hebben, maar hier en daar zijn toch nog pattisons verschenen. Daar moeten we voor het gaat vriezen nog van genieten.
Het is nu de tijd om bollen, maar ook knoflook te planten.
Voor knoflook geldt : grond goed los maken, met compost verrijken, de teentjes +/_ 8 cm. diep planten en losjes afdekken.
Bloembollen, die uit de bak van Sietske zijn gekomen wil ik onder het info-bord poten, lijkt me een mooie en veilige plaats.
Het is nu ook de tijd om de bessenstruiken te snoeien, ik zal een takkenschaar meenemen.
Geniet van de herfst, overal zijn eikels te vinden.
Tuingroet,
Jeanne
ps: Hierbij een recept voor eikeltjeskoffie van Geertje Janssen van Wandeloogst:
De eikeltjes vallen nu. Verzamel ze eens en maak er op een herfstige dag met veel tijd eikeltjeskoffie van! Het soort eikeltjes maakt niet uit.
Raap ze op, schil de buitenste laag eraf en hak ze in kleine stukjes. Doe de stukjes in een kom, giet er kokendheet water overheen, laat dajest even staan. Giet dan het water weg en herhaal dit nog twee keer. Dit doe je om het meeste looizuur uit de eikels te halen.
Nadat je ze voor de laatste keer hebt afgegoten, rooster je ze donkerbruin in een pan met een dikke bodem…. Dan maal je de geroosterde eikeltjes met een koffiebonenmaler of een vijzel. Daarna rooster je het poeder nog een keer. Nu is je eikeltjeskoffiepoeder klaar.
Schep één theelepel in een mok, giet er kokend water op en laat dit 7 minuutjes staan. Proef en voeg desgewenst wat melk of suiker toe. De smaak is niet per se als koffie, eerder als cacao. De drank heeft wel hetzelfde samentrekkende effect als koffie. Succes